Followers

MUSIC

Sunday, 24 July 2011

Resipi Kuah Ayam Percik

WOW! Ayam percik...sedapnya....
Mungkin bulan puasa nanti saya akan makan ayam percik. Tapi...tapi..bila balik berbuka puasa di Kota Bharu sahaja. Saya tak suka ayam percik kat sini sebab kuahnya merah...kdg2 akan jumpa kuah yg kuning...

Senang jer resipi ayam percik Kelantan...
> Masukkan santan dlm periuk, masukkan bawang merah dgn bawang putih dgn sedikit halia yg telah dikisar...gaulkan sebati dlm periuk sampai mendidih...masukkan serai, garam..gula sikit jer....pastu masukkan satu sudu cili kering yg sudah dikisar sebanyak 1 sudu besar. Untuk membuat kuahnya supaya pekat, masukkan beras yg sudah direndam air sebanyak 2 sudu. Beras itu direndam supaya cepat hancur dan tumbuk. Kerana beras itulah membuatkan kuah ayam percik akan jd lemak2 dan pekat.

Sedapnya...tengok gambar ayam percik sedang dibakar di atas bara api.
:)~
Salam sayang, anntaj.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...